zaterdag 19 april 2014

Het verschil tussen geluk en gelukkig

oldschool is prettier than new technology

In het kerstpakket anno 2013 kreeg mijn vader naast etenswaar een kalender. Een scheurkalender. Elke scheurkalender heeft een thema. Vorig jaar had ik er één met allemaal quotes van wijze mensen. Voor de mensen die de quotes niet snapten stond er op de achterkant een toelichting, die soms nog een eigen toelichting nodig had. Maar dat terzijde, het thema van deze kalender was geluk. Dat noem ik lef. Een kalender die je geluk geeft? Kom maar op. Ik ontfermde me over dit 365 pagina tellende werk. Elke dag heeft een quote, maar het inspirerende van deze kalender vind ik wat er onder de quote staat. Er staat namelijk een opdracht van de dag die met de quote te maken heeft.

Helaas, ben ik net zoals mijn vorige kalender te lui om het een jaar lang vol te houden om te scheuren. Laat staan de opdrachten uit te voeren. Ik heb er wel geteld al één gedaan. Het zijn wel goede, diverse opdrachten. Achterop elke pagina is er ruimte om drie mooie dingen van die dag op te schrijven.
Het doel van de kalender is dus je te laten inzien hoe je in het leven staat. Je laten nadenken over je keuzen en dingen waar je mee zit, maar het laat je ook genieten en misschien had je net de opdracht “Bel/schrijf iemand op die je al heel lang niet hebt gesproken op” van de dag nodig om een weer contact te zoeken met iemand die je mist.
Toch zijn de grote letters waarmee GELUK is getypt wat misleidend. Deze kalender kan je geen geluk geven. Je hebt geluk. Van geluk word je ook niet gelukkig, want gelukkig ben je of word je. Als je een loterij wint heb je heel veel geluk, maar gelukkig worden van geld?
Geluk is dus niet gelijk aan gelukkig. Als mensen het verder doortrekken krijg je “Wat als er geen geluk is, bestaat toeval dan? Kan je zeggen dat toeval gelijk is aan geluk?”
Gelukkig zijn heeft te maken hoe men omgaat met toeval, positief of negatief. Je hebt een gelukkig leven zelf in de hand. Een begin is te genieten van het toeval, iets wat je niet in de hand hebt. De opkomende zon, de geur van vers gemaaid gras, de mensen die je liefhebben. Genieten van het leven, dat je leeft. Geluk zit in een klein hoekje. Gelukkig zijn in de hele wereld.


1 opmerking:

  1. Wat een heerlijke column, goed geschreven! En tof dat je lezercolumnist was :) (lijkt me trouwens wel tof van die opdrachtjes op een scheurkalender, grappig concept!)

    BeantwoordenVerwijderen

Dankje voor je reactie♥